Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο Δρ Κώστας Ιντζόγλου γράφει στο FlNews για μια συνηθισμένη κάκωση, που χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Στις μέρες μας όλο και συχνότερα ακούμε όλοι οι αθλητές, και ιδιαιτέρως οι ποδοσφαιριστές, να χτυπούν στο γόνατό τους και να παθαίνουν ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ). Είναι μια πολύ σοβαρή κάκωση, που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητο.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 7000 ασθενείς παθαίνουν αυτήν την πολύ σοβαρή βλάβη και τελικά υπόκεινται σε αρθροσκοπική αποκατάσταση! Δυστυχώς, οι περίπου 700 ασθενείς δεν θα αποκατασταθούν πλήρως και θα χρειαστούν επανεπέμβαση! Η επανεπέμβαση (revision) του ΠΧΣ είναι μια πολύ ειδική επέμβαση, που χρειάζεται πολύ εξειδικευμένη γνώση, και βέβαια τα ποσοστά επιτυχίας της είναι χαμηλότερα από την πρώτη επέμβαση ΠΧΣ! Όπως εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητό, είναι σημαντικό ο εξειδικευμένος αρθροσκόπος να φροντίσει να εξαλείψει από το πρώτο χειρουργείο τις πιθανότητες να χρειαστεί revision!

Βασικός παράγοντας επιτυχίας της πρώτης επέμβασης είναι η σωστή τοποθέτηση του μοσχεύματος μέσα στο γόνατο! Αυτό έγκειται στην πολύχρονη εξειδίκευση του χειρουργού, ώστε να μπορέσει να τοποθετήσει σωστά τον νέο ΠΧΣ! Το μειονέκτημα της επέμβασης αυτής είναι ότι η λάθος τοποθέτηση του ΠΧΣ δεν γίνεται αντιληπτή την ώρα εκείνη από τον άπειρο χειρουργό. Αυτό έχει αποτέλεσμα να τελείωνει το χειρουργείο και όλοι να είναι “ευχαριστημένοι”, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της επιστροφής στον αγωνιστικό χώρο το γόνατο και ο ΠΧΣ να μην λειτουργεί ποτέ σωστά!

Η πιο σύγχρονη πρόταση της Αρθροσκοπικής, Αθλητιατρικής και Ορθοπεδικής Χειρουργικής στην αντιμετώπιση της ρήξης του ΠΧΣ είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση. Σε αυτήν την τεχνική ο εξειδικευμένος χειρουργός φροντίζει ώστε ο νέος ΠΧΣ να τοποθετηθεί με τη σωστή τάση και ακριβώς στο ανατομικό σημείο, που ήταν ο ΠΧΣ του συγκεκριμένου ασθενή, προτού αυτός υποστεί ρήξη! Επίσης, λαμβάνοντας διάφορα κριτήρια υπόψη του, ο εξειδικευμένος χειρουργός αποφασίζει εξατομικευμένα για το ποιο θα είναι το μόσχευμα, που θα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει το νέο ΠΧΣ του συγκεκριμένου ασθενούς!

Η ρήξη του ΠΧΣ είναι ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους Ορθοπεδικούς-Αθλητιάτρους! Κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και εξατομικευμένα, ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε την πιθανότητα να χρειάζονται -στην Ελλάδα τουλάχιστον- επεμβάσεις revisions ΠΧΣ!

Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Ορθοπεδικός Χειρουργός 
Αθλητικες Κακώσεις
minisco.gr

Last modified onΤρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2020 12:48

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep