Logo
Print this page

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό

Από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού 2019-nCo στην Κίνα και αλλού, πολλαπλασιάστηκαν οι φήμες και οι θεωρίες συνωμοσίας για το ποιός ή ποιοί κρύβονται πίσω από την πανδημία.

Ο κορονοϊός έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας αλλά και την θεώρηση των πραγμάτων, όμως όπως για όλα τα πράγματα και για τον συγκεκριμένο αυτόν ιό υπάρχουν απίστευτες θεωρίες συνομωσίας.

Οι θεωρίες συνομωσίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τον κορονοϊό και το τι μπορεί να ισχύει για αυτήν την πανδημία. Ας δούμε ενδεικτικά επτά εξ αυτών, όπως αποτυπώνονται στο εξωτερικό (σε φόρουμ, social media και sites) από το Νο7 προς το Νο1:

Νο7: Μια από τις φήμες που διαδόθηκαν αρκετά στο διαδίκτυο ήταν πως το ίδρυμα του Αμερικανού είχε προβλέψει την πανδημία του κορωνοϊού. Τον Οκτώβρη του 2019, το ίδρυμα Γκέιτς, η σχολή υγείας Τζον Χόπκινς Μπλούμπεργκ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διοργάνωσαν από κοινού μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, όπου «πολιτικοί, επικεφαλής εταιρειών και υπεύθυνοι υγείας» εργάστηκαν από κοινού σε μια προσομοίωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Η συνάντηση αυτή πυροδότησε δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media, που ισχυρίζονταν πως ο Μπιλ Γκέιτς «προέβλεψε» την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ ισχυρίζονταν πως το σενάριο της προσομοίωσης ήθελε να χάνονται από την επιδημία 65 εκατ. ζωές.

Το κέντρο Τζον Χόπκινς είναι μια διεθνής ΜΚΟ που ασχολείται με την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι σε επιδημίες. Χρηματοδοτείται τόσο από το αμερικανικό κράτος, όσο όμως και από ιδιωτικούς πόρους, όπως το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς. Η διάδοση των θεωριών συνωμοσίας που ήθελαν τον Μπιλ Γκέιτς να προκαλεί την επιδημία, οδήγησε την ΜΚΟ να εκδώσει ανακοίνωση στις 25 Ιανουαρίου.

Σε αυτήν, επιβεβαίωνε βέβαια την προσομοίωση, η οποία όμως έθετε ως επίκεντρο της επιδημίας ένα χοιροστάσιο στη Βραζιλία. Το Χόπκινς διευκρίνιζε πως η εκδήλωση δεν έκανε πρόβλεψη πανδημίας, αλλά προσομοίωση και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνταν δεν προσομοίαζαν στον κορωνοϊό nCoV-2019. Ο κορωνοϊός αποτελεί μια ευρεία οικογένεια ιών, μεταξύ των οποίων και ο SARS που προκάλεσε την πανδημία το 2003, ενώ από την ΜΚΟ διαβεβαιώνουν ότι ποτέ η προσομοίωση δεν προέβλεπε πως η επιδημία του ιού θα οδηγούσε στον θάνατο 65 εκατ. ανθρώπους.


Νο6: Το βιβλίο που είχε προβλέψει τον ιό. Στο βιβλίο του «The Eyes of Darkness» (1981), ο συγγραφέας Dean Koontz μιλάει για έναν θανατηφόρο ιό που έχει το όνομα «Wuhan-400» και ουσιαστικά έχει το όνομα της κινεζικής πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού. Αυτή η κοινή καταγωγή του φανταστικού με τον πραγματικό ιό, έδωσε τροφή σε συνωμοσιολόγους απ’ όλον τον κόσμο, ώστε να επιχειρηματολογήσουν εναντίον της εξήγησης πως ο κορονοϊός ξεκίνησε από ζώα στις αγορές της πόλης.

Επίσης υπέρ της ανθρώπινης ανάμειξης στην δημιουργία και την διάδοσή του.


Νο5: Ο κορονοϊός είναι βιοχημικό όπλο εξόντωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. Σύμφωνα με αναφορά του ET Prime μία ομάδα Κινέζων επιστημόνων στον Καναδά κατηγορήθηκαν ότι έκαναν... κατασκοπεία στο μικροβιολογικό εργαστήριο NML, γνωστό για το γεγονός ότι διαθέτει θανατηφόρα παθογόνα και μικρόβια. Μεταδόθηκε η πληροφορία ότι πήραν από εκεί υλικό και έφτιαξαν ένα πρόγραμμα βιοχημικών όπλων. Ο Δρ. Φράνσις Μπόιλ, που έχει εμπλακεί με δημιουργία τέτοιων όπλων, ισχυρίζεται πως ο συγκεκριμένος ιός είναι ένα άκρως επιθετικό βιοχημικό όπλο που χτυπάει το ανθρώπινο DNA. Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά.

Νο4: Προέλευση του ιού από αγορά θαλασσινών στην Κίνα. Άλλες εικασίες που υπάρχουν είναι ότι ο ιός προέρχεται από αγορά θαλασσινών. Επίσης πως αυτό το στοιχείο τεκμηριώθηκε από τις εκθέσεις των κινεζικών υγειονομικών Αρχών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι οποίες ανέφεραν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέονταν με την αγορά θαλασσινών που έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.

Νο3: Ο κορονοϊός έχει πολύ πιο χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και υπάρχει παραπληροφόρηση και τρομολαγνία. Σε διάφορα φόρουμ αναπτύσσεται η άποψη πως ο ιός αυτός παρουσιάζεται ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ' όσο πραγματικά είναι.

Νο2: Η θεωρία της προσπάθειας ελέγχου του πληθυσμού στην Κίνα και όχι μόνο. Αρκετοί σκεπτικιστές και συνωμοσιολόγοι υπογραμμίζουν πως η δημιουργία και η διάδοση αυτού του ιού είχε στόχο να μειωθεί ο υπάρχων πληθυσμός κυρίως στην Κίνα.

Νο1: The Simpsons και η πρόβλεψή τους για τον ιό. Στην γνωστή και άκρως πετυχημένη τηλεοπτική σειρά έχουν αποδοθεί διάφορες προβλέψεις στο παρελθόν. Μια δημοσίευση στο Facebook στις 20 Φεβρουαρίου παρουσίασε φωτογραφίες από ένα επεισόδιο του 1993 στο οποίο ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός διαβάζει ένα κομμάτι χαρτιού ενώ οι λέξεις corona virus και μια γάτα εμφανίζονται σε μια οθόνη πίσω του. Ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε πως η φωτογραφία αυτή είχε αλλοιωθεί. Τρεις εικόνες προέρχονταν από ένα επεισόδιο που ονομάζεται «γρίπη Οσάκα», όπου ένας εργοστασιακός εργάτης βήχει σε ένα πακέτο για τον Όμηρο και αρρωσταίνει. Το κείμενο πίσω από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην τέταρτη εικόνα, ωστόσο, δεν λέει «corona virus» αλλά apocalypse meow. Κοινώς όλο αυτό αποδείχθηκε fake news, όπως και σχεδόν όλες οι παραπάνω θεωρίες.

Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr