Logo
Print this page

Οταν μια ακόμη πανδημία διέκοψε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

Πριν από 89 χρόνια μια η άλλη πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί μεταξύ άλλων και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.
 
Ιανουάριος του 1931 και ο εφιάλτης της ισπανικής γρίπης του 1918 εμφανίζεται στην Ευρώπη και πάλι. Το 1918 η αποκαλούμενη «ισπανική» γρίπη, η οποία ξεκίνησε και αυτή από την Ασία προκάλεσε 60 εκατομμύριά νεκρούς παγκοσμίως. Όταν το 1931 ένα παρόμοιος ιός, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν λίγο πιο υποψιασμένες για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει η νέα πανδημία. Υποψιασμένες, αλλά όχι προετοιμασμένες, και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ξανά. 
Η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου, ο οποίος υπήρξε και αυτός θύμα της γρίπης μεταξύ των μέτρων που αποφάσισε για να σταματήσει τον καλπασμό της γρίπης αποφάσισε και τη διακοπή των ποδοσφαιρικών αγώνων, με την αιτιολογία πως στα γήπεδα λόγω της συσσώρευσης του κόσμου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εστίες μολυσματικής μετάδοσης. 89 χρόνια μετά η UEFA αυτό δεν μπορούσε να το κατανοήσει και σήμερα αναζητούν τις ευθύνες για τη διεξαγωγή του αγώνα Αταλάντα- Βαλένθια που θεωρείται πως έσπειρε το θάνατο στο Μπέργκαμο. 
 
Στις 26 Ιανουαρίου η ελληνική υγειονομική  ανακοίνωσε:
«Εκ της Υγειονομικής Υπηρεσίας:
1ον) Άποφεύγετε να εισέρχεσθε είς δωμάτια είς τα όποια νοσηλεύονται ασθενείς γριππικοί.
2ον) Νά πλένετε το στόμα, τον φάρυγγα και την ρίνα δι’ ύδατος περιέχοντος μαγειρικόν άλας (κοχλιάριον γλυκού έντος ποτηριού ύδατος) ή όξυγονούχον ύδωρ ή θιμόλην ή σταγόνας βάμματος ιωδίου, Ιδίως όσακις έρχεσθε είς επικοινωνίαν με ασθενή γριππιώντα.
3ον) Να άερίζετε τακτιχώς τά δωμάτιά ύπνου καί της εργασίας, ιδίως εις όσα δωμάτια κοιμούνται και εργάζονται πολλά άτομα συγχρόνως.
4ον) Νά τηρήτε άκραν καθαριότητα των έσωρρουχων και να πλένετε τας χείρας σας επανειλημμενως κατά το διάστημα τής ήμερας διά σάπωνος καί ύδατος.
5ον) Νά αποφεύγετε τάς ύπερκοπώσεις και ψύξεις.
6ον) Νά αποφεύγετε τούς κλειστούς χώρους. είς τούς οποίους συσσωρεύονται πολλά συγχρόνως άτομα (καφενεία, κινηματογράφοι, θέατρα κλπ.)
7ον) Έαν άτομον τής οικογενείας σας προσβληθή ύπο γρίππης, νά νοσηλεύεται εις ιδιαίτερον δωμάτιον καί να φροντίζη όταν βήχη ή πταρνίζεται, νά κρατή μπροστά εις τό στόμα μαντήλι.
8ον) Όστις αίσθανθή τά πρώτα συμπτώματα τής νόσου, πρέπει αμέσως να κατακλίνεται, να πίνη θερμόν ρόφημα καί νά λαμβάνη κινίνην.
Εάν ή δέ περιπτώσει τά συμπτώματα επιμένουν ή γίνονται βαρύτερα, τότε να καλείται Ιατρός.»
Το πρωτάθλημα του 1931 είχε ξεκινήσει λίγες μέρες προτού με διάταξη ζητηθεί η αναστολή του πρωταθλήματος. Σε εκείνο το πρωτάθλημα, το οποίο ήταν το τρίτο Πανελλήνιο δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι οκτώ καλύτερες ομάδες από Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός, Εθνικός, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής.
Εννοείται πως η κυβέρνηση είχε κλείσει και τα σχολεία, αφού όμως πρώτα αρρώστησε μεγάλος αριθμός μαθητών, έκλεισε κινηματογράφους, θέατρα, και χώρους θεαμάτων. 
Η ενημέρωση γινόταν μόνο από τις εφημερίδες και ο κόσμος ασχολήθηκε με τη γρίπη όταν αρρώστησε ο Βενιζέλος και πολλοί υπουργοί με αποτέλεσμα να κλείσει η Βουλή, αλλά περισσότερο όταν αρρώστησε η «Μις Ελλάς» από την Αίγινα, Χρυσούλα Ρόδη, προτού αναχωρήσει για το Παρίσι για να πάρει μέρος στα διεθνή καλλιστεία.
Αν και εκτιμάται πως αρρώστησε το 50% των κατοίκων της ελληνικής επικράτειας στην πανδημία του 1931, ο λαός δεν άντεξε 10 μέρος σε καραντίνα και η κυβέρνηση πιέστηκε να ανοιξει τα κελειτα μαγαζια και τα θεάματα. 
Μαζί με τα μαγαζιά «ξανάνοιξε» και το ποδόσφαιρο. Πρώτα δόθηκε ένας φιλικός αγώνας μεταξύ της μεικτής Αθηνών/Πειραιώς και της μεικτής Θεσσαλονίκης και κατόπιν συνεχίστηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Το τρίτο πανελλήνιο πρωτάθλημα το κατέκτησε ο Ολυμπιακός με 5 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και 11 νίκες, 2 ισοπαλίες με Εθνικό και Απόλλωνα εκτός έδρας και τη μοναδική του ήττα στο ολοκαίνουριο γήπεδο στο Συντριβάνι, με 3-0 από τον ΠΑΟΚ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ανακηρύχθηκε ο επιθετικός του Άρη, Νίκος Κίτσος.
 
Last modified onΣάββατο, 21 Μάρτιος 2020 18:51
Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr