Η θεραπεία PRP

Ο Δρ. Κώστας Ιντζόγλου γράφει για τη θεραπεία PRP και πώς αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυματισμών στον αθλητισμό.

PRP: Αυξητικοί παράγοντες για τη γρηγορότερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση θλάσεων, διαστρεμμάτων κ.α.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ PRP;

Πολλοί διάσημοι αθλητές –ανάμεσα τους ο Τάιγκερ Γουντς και ο Ράφαελ Ναδάλ– έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι προτιμούν τη θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (Platelet-Rich Plasma – PRP) για διάφορα προβλήματα, από διαστρέμματα μέχρι χρόνιες βλάβες στους τένοντες. Τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον για αυτή την πολλά υποσχόμενη μέθοδο θεραπείας έχει δείξει και η ερευνητική κοινότητα, καθώς αρκετές μελέτες εκπονούνται σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στη γρήγορη επούλωση τραυματικών ή εκφυλιστικών βλαβών σε μύες, τένοντες και συνδέσμους.

Οι πρώτες εφαρμογές του PRP σε ασθενείς ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της ενέσιμης θεραπείας έχουν να κάνουν με την περιοχή εφαρμογής, τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, το στάδιο της βλάβης και το αν η βλάβη είναι οξεία ή εκφυλιστική.

Σε γενικές γραμμές πλέον θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματική θεραπευτική λύση για χρόνιες βλάβες των τενόντων (όπως η μερική ρήξη στροφικού πετάλου στον ώμο, η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα (επικονδυλίτιδα τενιστών), η τενοντίτιδα δικεφάλου, επιγονατιδικού ή αχιλλείου, ενώ συστήνεται και για τους αθλητικούς τραυματισμούς (θλάσεις, διαστρέμματα) καθώς ο χρόνος επανόδου στα γήπεδα μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο μισό.

Τα τελευταία χρόνια τα ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP) χρησιμοποιούνται και κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων επεμβάσεων (για ρήξη στροφικού πετάλου ή χιαστού) προκειμένου να ενισχύσουν τη διαδικασία επούλωσης των ιστών.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΥΛΙΚΟ»;

Το «υλικό» για το PRP προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή: Στο ορθοπεδικό ιατρείο λαμβάνεται μικρή ποσότητα περιφερικού αίματος, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται μια τυπική εξέταση αίματος (αιμοληψία). Με ειδική επεξεργασία απομονώνονται τα αιμοπετάλια τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο ή άλλους τρόπους ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους. Ουσιαστικά αυτό είναι το PRP, πρωτεΐνες επούλωσης με αναγεννητική δράση που δίνουν «ώθηση» στον οργανισμό 5 με 10 φορές πάνω από το κανονικό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΧΥΣΗ;

Η έγχυση γίνεται απευθείας και με ακρίβεια στην περιοχή της βλάβης, με υπερηχογραφική ή ακτινολογική (c-arm) καθοδήγηση. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, χωρίς αλλεργικές αντιδράσεις και επιπλοκές.

Κώστας Ιντζόγλου
minisco.gr

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep