Ρίστιτς, ο… Ημαθιώτης

Καταγωγή από τη Βέροια αποκάλυψε πως έχει ο Σέρβος τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού.

Άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή του αποκάλυψε ο Μποριβόγιε Ρίστιτς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Σερρών. Ο Σέρβος τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού, που μετρά ήδη δύο εμφανίσεις με τα «λιοντάρια» αποκάλυψε ότι διατηρεί σχέση… αίματος με την Ελλάδα, αφού η καταγωγή της μητέρας του είναι από τη Βέροια. Η ίδια δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα μας εδώ και 30 περίπου χρόνια, ωστόσο έχει συγγενείς στην πόλη της Ημαθίας όπως τόνισε ο Ρίστιτς.

Επίσης αποκάλυψε ότι έχει δημιουργήσει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κατερίνη, την οποία και επέλεξε ως τοποθεσία όταν την επισκέφθηκε και εντυπωσιάστηκε από τις παραλίες της. Αναλυτικά η συνέντευξή του στην ΕΡΤ Σερρών και τον Βασίλη Αναστασιάδη:

Για τις συνθήκες στη νέα του ομάδα:

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, είναι μια πολύ όμορφη πόλη, βρήκα πολύ καλές συνθήκες και κλίμα στην ομάδα και πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη».

Για το ξεκίνημα της καριέρας του:

«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 χρόνων από την πόλη Λέτσκοβατς στην οποία γεννήθηκα και από την ομάδα που λέγεται Ντουμποσίτσα (Dubocica). Μια ομάδα που έχει ακριβώς τα ίδια χώματα με τον Πανσερραϊκό. Θα ήθελα πολύ να μείνω πολλά χρόνια στις Σέρρες και ο Πανσερραϊκός να είναι η τελευταία ομάδα στην καριέρα μου. Θα το ήθελα αφού και η μητέρα μου έχει ελληνικές ρίζες, είναι από τη Βέροια. Μακάρι να κρεμάσω τα γάντια μου στην Ελλάδα. Η μητέρα μου έχει να έρθει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Είναι πολύ ευτυχισμένη που παίζω σε μια ελληνική ομάδα, αφού το μισό μου αίμα είναι ελληνικό.

Έχω αλλάξει μέχρι στιγμής 14 διαφορετικές ομάδες. Πολλοί με ρωτούσαν γιατί άλλαζα κάθε χρόνο ομάδες και τους έλεγα ότι έτσι το έφερε η τύχη. Από όλες τις ομάδες έχω πολύ καλές αναμνήσεις και πιστεύω το ίδιο έχουν και οι ομάδες από μένα που με επέλεξαν. Ζω για το ποδόσφαιρο, αναπνέω για το ποδόσφαιρο και μου αρέσει πάρα πολύ να ασχολούμαι καθημερινά με αυτό. Ήμουν πέντε χρόνια στη Τσουκαρίτσκι, πήρα μαζί της πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο στη Σερβία, έπαιξα στην Ευρώπη, είναι η αγαπημένη μου ομάδα κι ελπίζω και ο Πανσερραϊκός να γίνει η αγαπημένη μου ομάδα»

Για τη μεταγραφή του στο Ισραήλ:

«Είχα πάει πολύ μικρός, 19 χρόνων στο Ισραήλ, υπήρχε αναταραχή εκείνη την περίοδο, δεν έπαιξα πολύ, αλλά με βοήθησε στην καριέρα μου».

Για τη σερβική ποδοσφαιρική σχολή:

«Στη Σερβία ασχολούνται πολύ με το ποδόσφαιρο, έχουμε πολύ καλή σχολή ποδοσφαίρου και καλή για τερματοφύλακες, αλλά και στην Ελλάδα έχει τέτοια σχολή κι έχετε καλούς τερματοφύλακες όπως ο Αντώνης Νικοπολίδης, ενώ και ο προπονητής μου στον Πανσερραϊκό (Παναγιώτης Διλμπέρης) ξέρω ότι ήταν καλός τερματοφύλακας. Επίσης έμαθα ότι ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία του Πανσερραϊκού ήταν Σέρβος τερματοφύλακας, ο Μλάντεν Φορτούλα. Ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισα στις Σέρρες».

Για τις επιχειρηματικές του κινήσεις:

«Όλα αυτά τα χρόνια που έπαιξα ποδόσφαιρο μάζεψα κάποια χρήματα και κάποια στιγμή βρέθηκα στην Κατερίνη και δημιούργησα στην παραλία Κατερίνης ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα. Για να είμαι και κοντά στη Βέροια όπου εκεί βρίσκονται συγγενείς μου και με τραβάει και το… αίμα εκεί. Πολλοί στη Σερβία με ρωτούσαν, γιατί κάνω μια επένδυση στην Ελλάδα σε μια περίοδο κρίσης και τους απάντησα ότι εμείς στη Σερβία έχουμε 30 χρόνια κρίση και είναι φυσιολογικό να έρθω να κάνω κάτι εδώ που έρχονται περίπου όλοι οι Σέρβοι για διακοπές αφού ξέρουν ότι σε αυτή τη χώρα θα περάσουν καλά».

Το… δώρο στους φιλάθλους του Πανσερραϊκού:

«Υπόσχομαι ότι αν οι φίλαθλοι του Πανσερραϊκού γεμίσουν το γήπεδο θα δώσω… 10 διανυκτερεύσεις για 30 φίλους της ομάδας σαν δώρο. Αλλά να γεμίσουν το γήπεδο».

Για την πρώτη του εικόνα από Πανσερραϊκό:

«Παρακολουθώ τον Πανσερραϊκό από το 2006 όπου με την τότε ομάδα μου κάναμε προετοιμασία στο Μπάνσκο. Το ίδιο διάστημα και στο ίδιο μέρος έκανε προετοιμασία και ο Πανσερραϊκός. Μου είχε κάνει εντύπωση το ότι πολλοί φίλαθλοι του Πανσερραϊκού είχαν έρθει να δουν προπονήσεις και φιλικά της ομάδας. Είχα ρωτήσει τότε να μάθω ποια ομάδα είναι αυτή που μαζεύει τόσο κόσμο σε φιλικό παιχνίδι σε άλλο κράτος.

Από περιέργεια έψαξα βιντεάκια στο ίντερνετ και εντυπωσιάστηκα από τον κόσμο του Πανσερραϊκού. Από εκείνη την ομάδα ήξερα τον Μπόζινταρ Τάντιτς που παίζαμε στο πρωτάθλημα Κ20 της Σερβίας, έπαιζε ο Τάντια στην Όμπιλιτς. Τον Τάντιτς τον γνωρίζουν στη Σερβία κι όταν είχα έρθει εδώ στις Σέρρες το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι ότι έκανε πολύ καλή καριέρα με τη φανέλα του Πανσερραϊκού κι έκανε μεγάλο όνομα εδώ».

Για το παιχνίδι με τον Αιγιανικό:

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολος ο αγωνιστικός χώρος, δεν μπορούσαμε να παίξουμε όπως μας ζητούσε ο προπονητής. Έπρεπε σε κάποια στιγμή να αυτοσχεδιάσουμε και είχαμε τρεις τέσσερις ευκαιρίες μέχρι το 60', δεν ήμασταν τυχεροί να σκοράρουμε. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα έχει μέλλον, αυτό που μας λείπει είναι λίγο τύχη κι επειδή δουλεύουν πάρα πολύ τα παιδιά τόσο στην προπόνηση και είναι άριστοι στο θέμα της πειθαρχίας, πιστεύω ότι με τον καιρό θα έρθουν και τα αποτελέσματα».

Για τις επεμβάσεις του στο συγκεκριμένο παιχνίδι:

«Αυτό είναι δουλειά μου και για αυτό έχω έρθει στον Πανσερραϊκό. Οι αμυντικοί, ο Στέβιτς, ο Βοσκόπουλος, ο Καψάλης και ο Ιωαννίδης μου έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά».

Πότε θα βάλει γκολ η ομάδα:

«Λίγη τύχη χρειαζόμαστε. Είχαμε δοκάρι με τον Στέβιτς, ευκαιρίες με τον Γκούρτσα, τον Κάκκο. Όπως σας είπα, εμείς παίξαμε όσο μας επέτρεψε το κακό τερέν, δημιουργήσαμε ευκαιρίες και αυτό είναι σημαντικό»

Για το βαρύ πρόγραμμα με τα τρία παιχνίδια σε επτά μέρες:

«Για κάθε ποδοσφαιριστή ό,τι καλύτερο είναι να παίζει περισσότερα παιχνίδια. Από την εμπειρία μου προτιμάω να παίζω συνέχεια ποδόσφαιρο από το να κάνω προπονήσεις. Θα προτιμούσα κάθε μέρα να παίζω παιχνίδια. Αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο. Θα προσπαθήσουμε αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Λαμία, απέναντι σε μια καλή ομάδα, να αρχίσουμε να πετυχαίνουμε γκολ και παίρνουμε αποτελέσματα. Με νίκη θα αλλάξουν όλα».

Αν χρειαστεί να βάλει αυτός το…γκολ:

«Όχι, δεν θα πάω στην επίθεση αλλά υπόσχομαι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην δεχθώ τέρμα κι από εκεί και πέρα οι επιθετικοί μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».

Για τους Σέρβους Άντριτς και Στέβιτς:

«Αυτό που έχω δει μέχρι στιγμή στις προπονήσεις και στους αγώνες είναι ότι ο Στέβιτς μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό παίκτη επιπέδου Α' Εθνικής, απλώς πρέπει να του δοθεί χρόνος προσαρμογής γιατί πρώτη φορά αγωνίζεται στο εξωτερικό αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην ομάδα δεν έχουμε αυτό το χρόνο. Πρώτα εμείς οι έμπειροι ποδοσφαιριστές πρέπει να προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο και μετά οι νεαροί παίκτες να ακολουθήσουν εμάς. Ο μικρός Τάντιτς αν πάρει 10% από την καριέρα του μεγάλου Τάντιτς θα είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι μαζί του. Αυτός έχει από κάποιον να μάθει».

Γιατί ήρθε στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Πολλοί με ρώτησαν στη Σλοβενία, γιατί έρχομαι στην Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους είπα αυτό που λέμε στη Σερβία «παλιά νέα δεν διαβάζουμε, εμείς διαβάζουμε μόνο τα φρέσκα νέα» και αυτό σημαίνει ότι θέλω να ξεκινήσω πάλι από την αρχή, από το μηδέν, γιατί θα ήθελα να δοκιμάσω σε μια Ελληνική ομάδα για να βοηθήσω και την ομάδα και την καριέρα μου.

Θα ήθελα να βοηθήσω τον Πανσερραϊκό, κι αν με θέλει η ομάδα και τη νέα χρονιά να μείνω και οι οπαδοί με αγαπήσουν θα ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου στον Πανσερραϊκό και να τον βοηθήσω να ανέβει στην Α' Εθνική, γιατί αυτή η ομάδα με αυτόν τον κόσμο αξίζει να βρίσκεται στην μεγαλύτερη κατηγορία. Οι φίλαθλοι του Πανσερραϊκού είναι παθιασμένοι με την ομάδα τους. Αυτό το πάθος σε οπαδούς το έχω δει μόνο όταν έπαιζα στην Παρτιζάν.

Το πάθος που έχουν οι οπαδοί με την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές και τις εκδηλώσεις που έκαναν για τους ποδοσφαιριστές εκεί. Ακόμα και τώρα με αναγνωρίζουν όταν πάω Βελιγράδι και με χειροκροτούν. Ήμουν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που επέστρεψε από το εξωτερικό για να παίξει στην Παρτιζάν. Εκεί οι οπαδοί της Παρτιζάν λέγονται «Гробари» (νεκροθάφτες) εδώ λέγονται Τσε γκε βάρα. Ελπίζω ότι με τις νίκες θα επιστρέψουν ξανά οι οπαδοί μας στο γήπεδο και θα ζήσουμε εκείνες τις ωραίες στιγμές».

Για το πότε θα κάνει οικογένεια:

«Η αλήθεια είναι ότι ζω για το ποδόσφαιρο. Ακόμα και οι γονείς μου μού λένε ότι ασχολούμαι πολλές ώρες με αυτό. Σχεδιάζω, όμως να παντρευτώ εδώ στις Σέρρες, η κοπέλα μου ήρθε μαζί μου, αλλά δεν σας λέω πότε θα της κάνω πρόταση γιατί… ακούει την εκπομπή».

Για το κλίμα στην ομάδα:

«Το κλίμα είναι πολύ καλό μέσα στα αποδυτήρια, υπάρχουν τρεις τέσσερις έμπειροι ποδοσφαιριστές μέσα που μπορούν να καθοδηγήσουν όλους τους υπόλοιπους. Μακάρι να ήταν και ο Μπόζινταρ Τάντιτς στην ομάδα για να καθοδηγήσουμε μαζί την ομάδα. Λόγω της φιλίας μας θα μου άρεσε και θα ήθελα να παίζαμε μαζί»

Για το αν μπορεί να γίνει ο ηγέτης του Πανσερραϊκού:

«Για την ηλικία μου είμαι πάρα πολύ έμπειρος για να γίνω ηγέτης στην ομάδα, αλλά αυτό δεν μπορεί να έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη. Έρχεται με τον καιρό και από τα παιχνίδια. Έχει πολλούς νέους παίκτες η ομάδα και θα ήθελα να τους καθοδηγήσω και να γίνω στο μέλλον ο ηγέτης αυτής της ομάδας».

Για το καλό του στοιχείο ως τερματοφύλακας:

«Είμαι καλός στις εξόδους και μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω δυνατά ελεύθερα. Μου φαίνεται και λίγο μικρό το γήπεδο και νομίζω ότι μπορώ να φτάσω την μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή».

Για το τι του είπε ο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς:

«Ο πρώην προπονητής μου ο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς που είναι τώρα στον Πανιώνιο πάντα μας έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα και ότι οι Έλληνές ζουν για το ποδόσφαιρο. Πριν έρθω στον Πανσερραϊκό μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε «κάτσε δούλεψε να πας σε μια καλή και μεγάλη ομάδα με υπέροχους οπαδούς και όλα θα πάνε καλά». Μάλιστα μου είπε ότι είναι μια κακή συγκυρία που ο Πανσερραϊκός βρίσκεται στη Β' Εθνική και ότι ο σύλλογος είναι μεγάλο μέγεθος στην Ελλάδα.

Το ίδιο μου είχε πει και ο κ. Φορτούλα ότι η ομάδα θα ανακάμψει. Κι εγώ πιστεύω ότι είναι δύσκολες οι οικονομικές συγκυρίες αλλά θα ήθελα κι εγώ να ακολουθήσω το δρόμο αυτών των παικτών που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του Πανσερραϊκού και να γράψω ιστορία με το σύλλογο και οι οπαδοί να με αγαπάνε και να με σέβονται».

Για τους άλλους τερματοφύλακες της ομάδας:

«Ο Μέλκας και ο Κασίμης είναι πολύ καλοί τερματοφύλακες. Έχουν πολύ μεγάλο ταλέντο, έχω εντυπωσιαστεί από την τεχνική τους και το πόσο δουλεύουν στην προπόνηση και είναι σημαντικό ότι έχουμε και τον προπονητή τερματοφυλάκων, αλλά και ο προπονητής μας ήταν παλιός τερματοφύλακας και μας δείχνει τα πάντα. Η αρχή μου είναι ότι πάντα στη ζωή μαθαίνεις».

Για το αν έχει γούρια στο γήπεδο:

«Πιστεύω μόνο στο Θεό και σε τίποτα άλλο. Ζητάω από το Θεό μόνο υγεία και όλα τα υπόλοιπα τα κάνω μόνος».

Για το ότι οι Σέρβοι είναι γεννημένοι μαχητές:

«Έχουμε την πίστη και το πάθος για τη νίκη. Έχουμε όμως και πολλά κοινά με τους Έλληνες. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στα αποδυτήρια του Πανσερραϊκού. Να είμαστε όλοι αδέλφια και νικητές. Θα πάμε καλά. Το βλέπω και στην προπόνηση. Όλα τα παιδιά είναι πάρα πολύ συγκεντρωμένα. Δουλεύουμε πολύ σε τεχνική και τακτική. Ο προπονητής μάς μιλάει ανοιχτά και πάρα πολύ και μόνο αν ακούμε και κάνουμε αυτά που μας λέει θα πετύχουμε»

Για την αγάπη του για την ελληνική ιστορία:

«Επισκέφθηκα το μουσείο της πόλης, το κάνω σε κάθε χώρα που πάω αλλά λόγω της Ελληνίδας μητέρας μου διαβάζω Αρχαία ελληνικά και ελληνική ιστορία. Φυσικά θαυμάζω τον Μέγα Αλέξανδρο. Μια μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας που πέτυχε πολλά κι έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στο ποδόσφαιρο, σαν νικητές όπως έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος».

Το μήνυμα στους φιλάθλους του Πανσερραϊκού:

«Υπόσχομαι σε ένα μήνα να τα πω στα ελληνικά, γιατί διαβάζω ελληνικά. Θα ήθελα να τους πω να έχουν λίγο υπομονή με αυτή τη νεανική ομάδα, γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί όλοι οι οπαδοί των ομάδων θέλουν νίκες και γκολ, εγώ μπορώ να υποσχεθώ ότι εμείς οι έμπειροι παίκτες θα βοηθήσουμε τους νέους έτσι ώστε να αποδείξουν ότι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί. Και όλοι οι παίκτες χρειάζονται για να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας».

Πηγή: ert.gr

Last modified onΤρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 17:43

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep