«Η επιτυχία γεννάει εχθρούς»

Ο Γιώργος Στούπας έκανε έναν απολογισμό για την πορεία του στον Ηρακλή Ψαχνών και τον κύκλο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ο Γιώργος Στούπας έκανε έναν απολογισμό για την πορεία του στον Ηρακλή Ψαχνών και τον κύκλο στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Ο Γιώργος Στούπας έκανε τον απολογισμό του κύκλου του Ηρακλή Ψαχνών στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Το βράδυ της Τρίτης σε παραλιακό ξενοδοχείο της Χαλκίδας συγκεντρώθηκαν αναμνήσεις 40 χρόνων. Από το μακρινό 1975 όπου ο νεαρός τότε Γιώργος Στούπας φορούσε την φανέλα του Ηρακλή Ψαχνών, μέχρι το 2015 που κατάφερε ως μέλος μιας ευρύτερης “παρέας” να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της συμμετοχής στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολη και από όλο το φάσμα των συναισθημάτων ο ίδιος θέλησε να κρατήσει τα πιο όμορφα και να βάλει στην κορυφή τις ξεχωριστές στιγμές που έζησε με την ομάδα της πατρίδας του. Η άνοδος στην επαγγελματική τότε Γ' Εθνική έμοιαζε υπέρβαση, αλλά οι ίδιοι γνώριζαν πως δεν είχαν φτάσει το ταβάνι τους. 

«Πληρώσαμε το κόστος αυτής της προσπάθειας με όλους τους τρόπους. Μας κόστισε σε χρήμα, σε χρόνο, σε αγωνίες και τρέξιμο για κάθε εκκρεμότητα της ομάδας. Ο Ηρακλής Ψαχνών δεν είχε διοικητικούς υπαλλήλους για να τρέχουν, αφού η διοίκηση του έκανε όλα όσα έπρεπε με τον καλύτερο τρόπο. Βάλαμε πολλά στην ομάδα που δεν μπορούν να μετρηθούν»

Οι “παρέες” γράφουν τη δική τους ιστορία και έτσι οι άνθρωποι του Ηρακλή Ψαχνών κατάφεραν να βγάλουν την ομάδα τους από τα στενά όρια του δήμου στην αρχή, της Εύβοιας στη συνέχεια και τελικά να την καταστήσουν υπολογίσιμη δύναμη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι ίδιοι δεν είχαν ξεχάσει τις συνθήκες των τοπικών πρωταθλημάτων που ανδρώθηκαν και στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε το μεγάλο παράπονο για όσους δεν έβλεπαν την εξέλιξη και “πότισαν” με μιζέρια όλη αυτή την προσπάθεια που διαφήμισε τόσο τα Ψαχνά, όσο και τους ίδιους τους κατοίκους.

«Δεν είναι λίγο να φιλοξενείς τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Ηρακλή, την Λάρισα, την Παναχαϊκή και άλλες ομάδες που έχουν γράψει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στούπας στην απολογιστική συνέντευξη του. “Είναι σημαντικό να ζητούν αυτές οι ομάδες φιλικό αγώνα επειδή έχεις υψηλό επίπεδο εγκαταστάσεων και ένα δυνατό ποδοσφαιρικό σύνολο”. Η ενασχόληση με τον Ηρακλή Ψαχνών τον έκανε πιο πλούσιο σε εμπειρίες, σε στιγμές, κέρδισε ανθρώπους και έχασε κάποιους που αποκαλύφθηκε το πραγματικό τους πρόσωπο.

«Αν μου έλεγες κάτι για την πόλη μου, αν μου την κατηγορούσες, θα γινόμουν έξαλλος. Τώρα δεν νιώθω το ίδιο και αυτός είναι ο λόγος που δεν ήθελα να γίνει και όλη αυτή η συζήτηση στα Ψαχνά».

«Πληρώσαμε το κόστος αυτής της προσπάθειας με όλους τους τρόπους. Μας κόστισε σε χρήμα, σε χρόνο, σε αγωνίες και τρέξιμο για κάθε εκκρεμότητα της ομάδας. Ο Ηρακλής Ψαχνών δεν είχε διοικητικούς υπαλλήλους για να τρέχουν, αφού η διοίκηση του έκανε όλα όσα έπρεπε με τον καλύτερο τρόπο. Βάλαμε πολλά στην ομάδα που δεν μπορούν να μετρηθούν».

Αυτό που μένει από το ταξίδι του με την ομάδα της Εύβοιας στις επαγγελματικές κατηγορίες είναι οι άνθρωποι και ένας από αυτούς, ο Τίμος Καβακάς, έκανε 600 χιλιόμετρα για να παραβρεθεί στην απολογιστική συνέντευξη και να κάνει έκπληξη στον Γιώργο Στούπα.

Ο ίδιος ένιωσε υπερήφανος πολλές φορές για όσα κατάφεραν με την ομάδα, αλλά νιώθει και την πικρία για τον πόλεμο που δέχθηκε. Δεν πίστευε ποτέ πως θα μπορούσε να νιώσει άσχημα συναισθήματα για την πόλη των Ψαχνών. “Αν μου έλεγες κάτι για την πόλη μου, αν μου την κατηγορούσες, θα γινόμουν έξαλλος. Τώρα δεν νιώθω το ίδιο και αυτός είναι ο λόγος που δεν ήθελα να γίνει και όλη αυτή η συζήτηση σε κάποιο σημείο στα Ψαχνά. Διαλέξαμε την Χαλκίδα για να είναι κάτι ουδέτερο και φυσικά να βολεύει και τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης του Νομού.

Η νίκη στον Πόρο με 2-0 που έφερε την άνοδο στην Γ' Εθνική, οι αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και το αποτέλεσμα με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο ήταν από τις κορυφαίες στιγμές. «Δεν είναι λίγο να ρυθμίζουν την κυκλοφορία στην Κατεχάκη, στην Μεσογείων και στην Αλεξάνδρας για να περάσει ο Ηρακλής Ψαχνών».

Η νίκη στον Πόρο με 2-0 που έφερε την άνοδο στην Γ' Εθνική, οι αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και το αποτέλεσμα με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο ήταν από τις κορυφαίες στιγμές. “Δεν είναι λίγο να ρυθμίζουν την κυκλοφορία στην Κατεχάκη, στην Μεσογείων και στην Αλεξάνδρας για να περάσει ο Ηρακλής Ψαχνών. Είχαμε μάθει σε άλλες συνθήκες στο τοπικό της Εύβοιας και στην Δ' Εθνική και ίσως αυτό σε κάποιους να άρεσε να το αναπολούσαν. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τους αντιμετωπίσουμε και τα δύο τελευταία χρόνια έδειχνε κάτι να σπάει μέσα μας σε όλους, αλλά συνεχίσαμε την προσπάθεια και παλέψαμε να μείνουμε. Αν το είχαμε καταφέρει θα ήταν πιο ώριμες οι συνθήκες για να συνεργαστούμε με την Χαλκίδα για να έχει ο νομός μια ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες και να ανεβάζαμε την δυναμική μας”.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Για την παρουσία της ομάδας στη Football League

«Δεν ήμασταν ομάδα πυροτέχνημα, όπως περίμεναν πολλοί. Πάντα λέω ότι η διάρκεια είναι αυτή που σε καταξιώνει. Αναλάβαμε μία ομάδα με δύο δελτία στην Δ' Εθνική το 2009 και παραδώσαμε μία ομάδα με 14 δελτία αξιόλογων παικτών, που αν θέλαμε μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε»

«Δεν ήμασταν ομάδα πυροτέχνημα, όπως περίμεναν πολλοί. Πάντα λέω ότι η διάρκεια είναι αυτή που σε καταξιώνει. Παράλληλα στήσαμε και ακαδημίες. Και δεν είχαμε μία Κ19 απλώς για να λέμε ότι έχουμε, επειδή ήμασταν… υποχρεωμένοι βάση κανονισμού. Ήταν μία ομάδα …υπόδειγμα. Την προηγούμενη σεζόν ανεβάσαμε στην πρώτη ομάδα 4 παιδιά. Φέτος αν μέναμε και έμενε και η ομάδα στη Β’ Εθνική, θα ανεβάζαμε άλλα 8. Αλλά και το παραπάνω λοιδορήθηκε και κάποιοι ξεχνάνε να το αναφέρουν …σκόπιμα. Αναλάβαμε μία ομάδα με δύο δελτία το 2009 και παραδώσαμε μία ομάδα με 14 δελτία αξιόλογων παικτών, που αν θέλαμε μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε …αλλού. Συν την Κ14, που αποτελείται από ταλαντούχους πιτσιρικάδες. Παρόλα αυτά δεν πίστευα ότι θα πέσουμε ποτέ. Ένιωθα όμως, ότι πολλοί στα Ψαχνά δεν ήθελαν την ομάδα. Την έκαναν …πέρα. Εισπράτταμε αυτόν τον αρνητισμό κι έτσι δεν μπορείς να προχωρήσεις. Κάποιοι θέλανε να πέσει η ομάδα. Τους συνέφερε να γίνει από μαγαζί γωνία …μικρομάγαζο».

Για τον πόλεμο που δέχτηκε η ΠΑΕ

«Ο Ηρακλής αυτά τα πέντε χρόνια πέτυχε πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Όταν όμως ο άλλος, δεν θέλει να δει τα …θετικά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ήταν μία αρρώστια που ήταν δύσκολο να καταπολεμήσουμε. Ξέρετε, η επιτυχία έχει εχθρούς και η αποτυχία έχει φίλους».

«Εδώ μιλάμε για μία συστηματική συκοφάντηση. Ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια. Για να κρίνεις κάτι, πρέπει να …συγκρίνεται. Κι ο Ηρακλής αυτά τα πέντε χρόνια πέτυχε πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Όταν όμως ο άλλος, δεν θέλει να δει τα …θετικά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ήταν μία αρρώστια που ήταν δύσκολο να καταπολεμήσουμε. Ξέρετε, η επιτυχία έχει εχθρούς και η αποτυχία έχει φίλους. Για να κάνεις …καλό χρειάζονται …πολλοί, για να σου κάνουν …κακό, αρκεί μόνο …ένας».  

Για την οικονομική επιβάρυνση

«Όταν παίρνεις τέτοια ρίσκα, να κουμαντάρεις μία ομάδα – ΠΑΕ, θα χάσεις και …οικονομικά. Το ξέρεις αυτό, είναι νομοτελειακό. Αλλά ότι έκανα, το έκανα εις γνώση μου. Δεν με έβαλε κανένας με το ζόρι. Και δεν με ενοχλεί καθόλου. Είμαι «γεμάτος» απ’ όσα έζησα με τον Ηρακλή. Κι αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα».   

Για τους …ανώνυμους υβριστές

«Είναι κάποιοι που το κάνουν …συστηματικά. Κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι σε blog και sites. Αλλά θα τους βρω και θα …τρέχουν. Και θα τρέχουν πολύ. Ήδη έχω κινήσει τις διαδικασίες (σ.σ. επισκέφτηκε τον εισαγγελέα ηλεκτρονικού εγκλήματος). Κάποιους εξ’ αυτών τους ξέρω. Οι δύο είναι συνταξιούχοι. Θα τους κόψω τη σύνταξη» είπε φανερά εκνευρισμένος ο Στούπας, με τον Γκαλούφα να του λέει χαριτολογώντας: «Σε …πρόλαβε ο Τσίπρας».  

Για τους Ευβοιώτες παίκτες

«Αν η ομάδα έπαιζε στη Football League πριν δέκα χρόνια που υπήρχε μία εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών, το 90% του ρόστερ θα ήταν Ευβοιώτες. Ποιος δηλαδή άξιζε να παίζει στον Ηρακλή που χτυπάει …Super League κι εμείς του κλείσαμε την πόρτα; Δηλαδή τι θέλανε μερικοί, να κάνουμε …χατίρια; Όχι! Δεν υποκύψαμε ούτε σε …συγγένειες, ούτε σε …φιλίες, ούτε στο …συναίσθημα. Μιλάμε για ΠΑΕ. Κατάλαβε κανείς τί σήμαινε η παρουσία του Πατσατζόγλου στην ομάδα; Ξέρετε τί σημαίνει «Πάτσα» με δέκα πρωταθλήματα στην πλάτη με τον ΟΣΦΠ; Δεν πουλήσαμε ούτε μία φανέλα του. Και στο κάτω – κάτω, ο Τσοκάνης δεν έπαιξε στον Ηρακλή και τώρα είναι στον Αστέρας Τρίπολης; Και από την οικογένειά του, δεν έρχεται ούτε ένας στο γήπεδο. Ο Ντελέκος δεν έπαιξε και τώρα παίζει στην Παναχαϊκή»;  

Για την πιθανή συνεργασία και τη μεταφορά της ομάδας στη Χαλκίδα

«Αν μέναμε στην  Football League, η ομάδα θα ερχόταν στη Χαλκίδα, αυτή τη φορά θα τα καταφέρναμε. Αλλά στα Ψαχνά δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει η ΠΑΕ. Ή θα συνεργαζόμασταν με τη Χαλκίδα ή δεν θα κατεβαίναμε».

«Η εκάστοτε πρωτεύουσα σε έναν νομό, σου ανοίγει …ορίζοντες, υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές. Θέλαμε να βρούμε μία κοινή συνισταμένη. Προσπαθήσαμε πολύ γι αυτό, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Δυστυχώς δεν έγινε πέρσι. Πάντα κάτι ωραίο, μπορεί να χαλάσει στις λεπτομέρειες και εξαιτίας ορισμένων κακοπροαίρετων που δεν βλέπουν πιο πέρα από τη μύτη τους. Αν μέναμε φέτος στην κατηγορία, η ομάδα θα ερχόταν στη Χαλκίδα, αυτή τη φορά θα τα καταφέρναμε. Αλλά στα Ψαχνά δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει η ΠΑΕ. Ή θα συνεργαζόμασταν με τη Χαλκίδα ή δεν θα κατεβαίναμε».

 Για τις πιο όμορφες στιγμές… 

«Η νίκη στον Πόρο και η άνοδος στη Γ’ Εθνική και το διπλό στο Αγρίνιο την περίοδο 2012-13, θα μου μείνουν αξέχαστες. Σ’ εκείνο το ματς, η φιλοξενία του Κωστούλα - παρά την ήττα της ομάδας του - ήταν απίστευτη! Και ο άνθρωπος ήρθε την επόμενη σεζόν στα Ψαχνά και …ντρεπόμουν! Ήθελα να πάω να του μιλήσω, να ανταποδώσω τη φιλοξενία και δεν το έκανα γιατί θα έβγαιναν πάλι όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι και θα έλεγαν:«Τί λέει ο Στούπας με τον Κωστούλα; Έχουν στήσει το ματς..!» Απίστευτα πράγματα»!  

  Για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που πέρασε από τα Ψαχνά

«Πλην του Πατσατζόγλου που είναι τεράστιο όνομα, ο καλύτερος για μένα ήταν ο Φρανκ Οχάτζα. Εκπληκτικός παίκτης. Άσχετα αν απέδωσε όχι τα αναμενόμενα. Τεράστιος παίκτης. Τώρα παίζει με την Χάιντουκ στο Europa League και κάνει εκπληκτικά πράγματα».  

Last modified onΤετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2015 12:44

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep